Wednesday, June 29, 2011

::Israk & Mikraj ; 27 Rejab 1432 Masihi::





“Maha Suci Allah , yang telah menjalankan hambanya (Muhammad) pada malam hari dari Masjidil-Haraam (di Mekah) ke Masjidil-Aqsa (di Palestin) yang Kami berkati sekelilingNya untuk memperlihatkan kepadanya tanda tanda (kekuasaan dan kebesaran) Kami . Sesungguhnya Allah jua lah yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui “ . (Surah Al-Israak:1)

27 Rejab 1432 masihi .
Selamat menyambut israk & mikraj . semoga perjalanan hidup kite mendapat keberkatan daripadaNya .
Sesungguhnya , peristiwa Israk dan Mikraj itu merupakan ujian dan mukjizat yang membuktikan kudrat atau kekuasaan Allah Subhanahu Wataala. Allah Subhanahu Wataala telah menunjukkan bukti-bukti kekuasaan dan kebesaran-Nya kepada Baginda Sallallahu Alaihi Wasallam .
Peristiwa peristiwa penting yang berlaku sebelum , semasa , dan selepas berlakunya israk mikraj perlu lah dihayati oleh semua umat Islam di dunia ini . Dengan menghayati setiap detik detik bersejarah yang telah Rasullullah mengharungi demi untuk mempertahankan Islam , secara tidak langsung , kita dapat menanamkan perasaan sayangkan Allah dan Rasul melebihi segalanya . bersama sama lah kita memperbaiki kelemahan diri masing masing sempena hari yang mulia ini . 
ISRAK MIKRAJ – 27 REJAB 1432 .







BEST tak ? kalau best , LIKE jewppp . HEHE . :)

Monday, June 20, 2011

::buat sahabat sahabatku::








When a Friend

When a friend gives hugs,
It means so much more,
When a friend smiles,
You know what you're for.

When a friend holds you're hand,
You know they care,
When a friend listens,
You know their there.

When a friend shows you love,
You know they mean it,
When a friend shares their life,
You know they never split.

When a friend tells you secrets,
You know they dont hide,
When a friend says trust me, 
You know they have never lied,

When a friend laughs with you,
You know they feel right,
When a friend not ashamed to be with you,
You know they hold you when in fright,

When a friend tells you I'm here,
You know they mean their here,
When a friend wave from across the room,
You know there's nothing to fear,

When a friend says a good bye,
You know they'll be back,
When they dont come home,
Then you know that's what you lack.

"I need a friend... A friend who let me sit and drink and not to talk about anything"




BEST tak ? kalau best , LIKE jewppp . HEHE . :)

Sunday, June 19, 2011

::Mencapai Telaga Al-Kautsar Tempat Rasul Menanti::

Telaga Kautsar adalah kisah tentang kesinambungan cinta Rasulullah.
Cinta itu terus mengalir. Hamparannya tidak terbatas sekat dunia atau pun akhirat. Bahkan menjelang Rasulullah meninggal, kedalamannya tetap meliputi. Menjelang wafat beliau, ketika peluh sudah membasahi pelepah kurma yang menjadi alas, Rasulullah bertanya pada Jibril, ”Apa hakku di hadapan Allah?” Jibril menjawab, ”Pintu-pintu langit telah terbuka, para malaikat telah menanti kedatanganmu.” Namun perkataan itu tidaklah menenangkan Rasulullah. Manusia mulia itu bertanya kembali,”Kabarkan kepadaku bagaimana nasib umatku kelak?”
Itulah wujud cintanya. Cinta itu tak pernah pudar. Sewaktu Izrail melakukan tugasnya dengan lembut, nampak seluruh tubuh Rasulullah bersimbah peluh, urat-urat lehernya menegang. Beliau kemudian berujar perlahan, ”Jibril betapa sakit sakratul maut ini. Ya Allah, dahsyat nian maut ini, timpakan saja semua siksa maut ini kepadaku, jangan pada umatku.” Saat itu sewaktu Ali R.A. mendekati Rasulullah, terdengar ucapan lirih, ”Ummati..ummati..ummati..umatku..umatku..umatku”. Menjelang wafatnya Rasulullah tetap memanggil. Bukan kepada istrinya, Aisyah, atau putrinya, Fathimah. Tetapi kepada kita, umatnya. Cintanya tidaklah bergeming. Cinta itu membawa manusia tersejukkan karenanya.
Telaga Kautsar adalah kisah tentang kesinambungan cinta Rasulullah.
Cinta pada umatnya, sejak mula hingga akhir. Di dunia ini, kemarin, dan esok, entah berapa banyak umatnya yang menyambut cinta itu. Seperti seorang hamba sahaya bernama Tsauban, yang amat menyayangi dan merindukan Rasulullah. Sehari tidak berjumpa Nabi, ia rasakan seperti setahun. Kalau boleh, ia hendak bersama Nabi setiap masa. Jika tidak bertemu Rasulullah, Tsauban bersedih, murung dan kerap menangis. Rasulullah juga demikian terhadap Tsauban. Baginda mengetahui betapa hebat kasih sayang Tsauban terhadap dirinya.
Suatu hari Tsauban berjumpa Rasulullah. Katanya, ”Ya Rasulullah, saya sebenarnya tidak sakit, saya sangat sedih jika berpisah dan tidak bertemu denganmu walau sekejap. Jika dapat bertemu, barulah hati ini lega dan bergembira. Jika memikirkan akhirat, saya bertambah cemas, takut tidak dapat bersama denganmu. Kedudukanmu sudah tentu di syurga yang tinggi, sedangkan saya belum tentu kemungkinan di syurga paling bawah atau tidak dimasukkan ke dalam syurga langsung. Ketika itu saya tidak bersua denganmu lagi.”
Setelah peristiwa itu, turunlah wahyu kepada Rasulullah, ”Barangsiapa yang taat kepada Allah dan Rasul-Nya, maka mereka nanti akan bersama orang-orang yang diberi nikmat oleh Allah yaitu para nabi, syuhada, orang-orang sholeh dan mereka sebaik-baik teman.” Mendengarkan jaminan Allah ini, hati Tsauban ceria kembali. Cintanya kepada Rasulullah dapat tetap hidup. Selamanya, ia tidak akan berpisah lagi dari sang Nabi.
Manusia bersama siapa yang ia cintai. Jika di dunia ia mencintai Rasulullah, insya Allah ia akan bersama manusia mulia itu di akhirat. Hati yang dalam kecintaan terhadap seseorang, akan merasa rindu teramat sangat jika tidak bertemu. Inilah yang melanda. Cintanya kepada Rasulullah adalah cinta yang berlandaskan keimanan yang tulen. Mencintai Rasul bermakna mencintai Allah. Cinta Tsauban pun dijawab melalui firman Allah dalam Al Quran yang mulia.
Telaga Kautsar adalah kisah tentang kesinambungan cinta Rasulullah.
Cinta pada umatnya, sejak mula hingga akhir. Di dunia ini, kemarin, dan esok, entah berapa banyak umatnya yang menyambut cinta itu. Seperti cinta tujuh sahabat, termasuk seorang muslimah, yang mengorbankan nyawa dengan membentuk perisai melindungi Nabi dalam peperangan Uhud. Seperti cinta Abu Bakar Ash Shiddiq, yang membiarkan ular mematuk kakinya, ketika ia bersama Rasulullah di Gua Tsur. Abu Bakar tidak rela membangunkan Rasulullah yang tertidur di kakinya. Seperti cinta Umar bin Khattab, sehingga ia tidak dapat menerima hakikat pada awal wafatnya Nabi. Seperti cinta Utsman bin Affan, sehingga ia sanggup membelanjakan seluruh hartanya demi perjuangan Islam. Seperti cinta Ali bin Abi Thalib, sehingga ia sanggup menggantikan Nabi di tempat tidurnya dalam peristiwa hijrah, walaupun itu adalah pilihan untuk mati.

Ilmu pendidikan mengajarkan, manusia tidak jatuh ke dalam cinta dan tidak juga keluar dari cinta, tapi manusia tumbuh dan besar dalam cinta. Bila demikian adanya, semestinyalah manusia menjawab uluran cinta dengan cinta pula. Bahwa cinta akan membawa untuk berbuat lebih sempurna. Cinta adalah kaki-kaki yang melangkah membangun samudera kebaikan. Cinta pada Rasulullah semestinyalah membawa kita berupaya mengikutinya. Menapaki setiap jalan untuk mencapai semua itu. Kita selayaknya melakukan berbagai amal yang disyariatkan, jika kita memang mencintai Allah dan Rasul-Nya. Jika kita memang ingin menjumpai Rasulullah di telaga nanti. Jika kita memang ingin menghirup sejuk airnya. Jika kita memang ingin kelak bersama Rasulullah. Jika kita memang ingin menjawab cintanya.

 
Ketika Rasulullah berada di hadapan
Aku pandangi pesonanya dari kaki hingga ujung kepala
Tahukah kalian apa yang terjelma?
Cinta!
(Abu Bakar Ash-Shiddiq)

Allahua’lam.

BEST tak ? kalau best , LIKE jewppp . HEHE . :)

::KEJAYAAN milik setiap insan::

Rasulullah (peace be upon him) said: "O Allah! I seek refuge with You from knowledge that does not benefit, and from a heart that is not subdued and humble, and from a supplication that is not heard, and from a self that is not satisfied." [An Nasa'i]

thank you Allah for give me 'rezeki and nikmat' , aku bersyukur sgt sgt . 
Alhamdulillah . :)

Jatuh Dan Bangun Seseorang Itu Adalah Bergantung Kepada Dirinya Sendiri Samada Dia Mahu Berusaha Atau Sebaliknya... "

















BEST tak ? kalau best , LIKE jewppp . HEHE . :)

Tuesday, June 14, 2011

::keBAHAGIAan HATI ::





hati yang sekeping , banyak sekali implikasinya. bahagianya kita, deritanya kita, baikkah kita, jahatkah kita.. semuanya terletak pada hati nan satu ney laa .

orang yang menderita hatinya , mampu bangun dan membuang luka dan duka itu jauh , menjadikan ia satu sejarah silam, dan mampu mengembalikan gembira di hati, agar monolog hati kita menjadi ucapan syukur, kata yang terpahat di hati kita , perkataan terima kasih, lukisan yang terukir di dinding hati kita, lukisan indah dan meriah.

masyaallah, sesungguhnya dunia ini indah, ujian ALLAH itu manis. caci dan cela itu rencah, apa sangatlah kata nista orang, apa pula puji melambung, segalanya milik ALLAH. kita tak punya apa,  kita hanya hamba. bukan tuan. mengapa mahu merasa derita atas apa yang diperlakukan oleh Tuhan yang empunya segala atas barang milik dan ciptaanNYA.

lalu, hati kita mula menderita, mula berkeluh kesah, mula mempersoalkan ini dan itu, mengapa begini dan mengapa begitu, mengapa tidak begini dan mengapa tidak begitu?




persoalan – persoalan inilah yang membawa monolog duka dalam hati.. membuatkan syukur, terima kasih, redho, tenang, ikhlas terhijab. terhalang dan tidak wujud terus dalam diri.

gagal rasa syukur, tak mampu rasa terima kasih, tak tergerak hati mahu memaafkan.  tidak dapat rasa kasih pada sesama manusia, maka tak wujudlah rasa tawakal dalam hati, tak akan timbul rasa berserah sepenuhnya secara total kepada ALLAH, maka, kita tidak dapat mengecap keredhaan daripada Allah S.W.T.

sedangkan semua ini,
1. sifat memaafkan
2.rasa berterima kasih
3. sabar
4. perasaan kasih pada manusia
5. tawakkal
6. menyerah diri  kepada ALLAH secara total
7.redha




adalah 7 sifat yang akan mewujudkan 7 lapisan aura yang menjadi pelindung kepada kekuatan jasad dan kekuatan rohani, yang dengan memiliki aura yang tinggi, hati mudah amat merasa bahagia, walau apapun ujian yang ALLAH beri kepada kita.

moga 7 lapisan pelindung diri dan hati didizinkan menjadi milik kita.



                     mencari kebahagiaan . . .

  • bebaskan diri daripada perasaan dendam , ego , sombong , dan takut .
  • hidup dalam kesederhanaan , memberi banyak dan mengharap sikit .
  • isi dan penuhkan kehidupan dengan kasih sayang .
  • lupakan kepentingan diri , dan ingatlah orang lain .
  • lakukan kebaikan sesama manusia sebagaimana kita ingin diperlakukan .

moga kita sama sama mendapat kebahagiaan di dunia dan akhirat . 
InsyaAllah . :)



BEST tak ? kalau best , LIKE jewppp . HEHE . :)

Monday, June 6, 2011

::saya nak G-Shock ! someone yg baek aty , BELIkan laa ! HUHU ::


G-Shock !
three choice available in my mind now ! 


OMG , white in colour ! saya mau ! saya mau ! 

yellow-blue ! WOW ! damn , seriously HOT beb ! 
I like !

gold-black ! SMARTy dude ! 
*lau aku pakai , xsesuaiii ! cam GUY right ? ! HAHA

as conclusion , saya nak G-Shock watch ! I need someone who is very kind hearted, generous to buy me these things ! HAHA ! ;)

wooottt woottt ! 
*kening terangkat angkat , weeeeee ~~~ ;))

BEST tak ? kalau best , LIKE jewppp . HEHE . :)

:: "King of the Fruits" ----> DURIAN :) ::

haa , post kali ney adalah yg berkaitan ngn buah buahan pebret yg terdapat kat Malaysia ney . macam aku , aku sgt sgt laaa GILA kan buah duyan ney . bagi laa bape buah bakul or guni penuh ngn duyan , kompem aku ley abeh kan taw ! HUHU ! tapi , bese laa tu , ape
yg kite SUKA , CINTA bangat , mesty laa owang len xske kan . It's normal beb ! aku xkesah pown pada mereka mereka yg xske tuhhh , for me , asal aku da dapek makan buah pebret aku , it's totally ENOUGH ! HAHA ! puas beb ! puasssssss ! 



act , mase mudo mudo dolu aku xde laa minat sgt buah duyan ney . aku xske sbb bau dye kuat . tapi ble first time rase , perghhhh , sodap aiiiiihhhh ! sejak tuhhh , aku terus minat n ske gila gila laa kat duyan tuhh . aku mesty akan tunggu musim durian tiba , n xsabar sabar untuk pegi ke pasar pasar utk membeli nya menggunakan wit tabung . HAHA ! *addicted tuhhh :)

Durian fruit contains a high amount of sugar, vitamin Cpotassium, and the serotonergic amino acidtryptophan, and is a good source of carbohydratesproteins, and fats. It is recommended as a good source of raw fats by several raw food advocates, while others classify it as a high-glycemic food, recommending to minimise its consumption.




... its odor is best described as pig-shit, turpentine and onions, garnished with a gym sock. It can be smelled from yards away. Despite its great local popularity, the raw fruit is forbidden from some establishments such as hotels, subways and airports, including public transportation in Southeast Asia.

OMG ! bru bwak balik , orang sebelah dahh intai intai taw ! bau nye yg sangat kuat ley wt orang aware tentang kehadirannya . HAHA ! betapa dahsyat penangan buah ini kepada penduduk setempat . HUHU . tu xpe laa lagi  bagi mereka yang menggemarinya , tapi cmne lak kepada meka yg xske , xminat , xley bau , dll , ? HAHA , kesian kan kat dowang , terpaksa laa tahan hidung dowang . bak kate ore nogori , ta dapek den nak nolong eyh ! HUHU ! :)

tadi gi pasar malam , beli duyan sebijik je ! sebab mak usu xbagi makan banyak banyak , sebab takut demam . alaa , relak laa , duyan tuh yg demam tengok kita taw ! HUHU ! *peace ! :)

ney laa gupe duyan yg kita makan td ! HEHE ! sedapppp ! :)

*tetiba aku terfikir , alangkah best nye lau aku ade kebun duyan seniri ! wahhhh , tiap2 ary aku ley makan duyan ney . pree gtu ! hmm , ney kne pasang angan angan utk beli tanah nnty , then ley tanam pokok duyan seniri . hasilnya , anak cucu cicit aku dapat merasa buah duyan dari pokok seniri . HUHU ! *berangan laa ko wanny ! insyaAllah , amin ! :)

p/s: dahh laa tuhh , lau aku cte pasai duyan ney kang , ade yg aku terliuq lagi neyy ! HUHU ! *arap arap xdemam laa , selepas membedal sebuah  sebijik duyan seorang diri ! HAHA ! chill laa :)




BEST tak ? kalau best , LIKE jewppp . HEHE . :)

Sunday, June 5, 2011

::what you do , you will get back ::

talk to the hand ! OMG ! : )

orang kata harta pusaka boley menyebabkan keluarga berpecah belah , bergaduh , putus saudara .. emm , betul ke ek ? ?

aku sangat sangat laa geram gerum kat mereka yang TAMAK HALOBA , dah ade harta , dah punya segala , tapi still nak hak orang len . eh , ape punya manusia laa awak ney !
I hate tau ! tolonglaa respect others property . harta banyak banyak pown awak nak buat ape , nnty ble dijemput olehNYA , awak tetap leave the world sehelai sepinggang ok . harta yg awak ada , yg pernah awak amek @ tipu or watsoever , xley di bawa smpai ke LIANG LAHAD pown ye . HARAP MAKLUM !

ok , macam ney , let say , awak nak hidup senang kat dunia ney , nak orang pandang awak tinggi , KONON ! awak sanggup menganiaya or mengambil kesempatan kat orang len dengan mengambil harta peninggalan nenek moyang mereka , sebagai contoh tanah pusaka . 

pernah tak awak terfiir , mungkin tak pernah terfikir kowt kan , yelaaa , orang dah pentingkan kepentingan diri seniri , mane laa nak fikir naseb orang yg di aniaya kann . awak amek TANAH orang , ALLAH amek TANAH KUBUR TANAH awak ! wallahualam . : )

HAHA ! dah laa , aku nak cakap lebih lebih pown , aku ney manusia biasa gak , banyak kekurangan daripada kelebihan . so , lau de silap dan salah , maap laa ye ! HEHE : )

orang di atas , dengarlah luahan orang di bawah . : )

sekian , terima kasih ! 

insanbiasa ,
wannyhunny



BEST tak ? kalau best , LIKE jewppp . HEHE . :)

Saturday, June 4, 2011

::diriKU bukan diriNYA::

bismillahirrahmanirrahim


ME ! <3

hello kawan kawan .. malam ney aku terasa cm nak post sesuatu , tapi malas je rasa hati ney nak menaip naip , at last , aku gagah kan jugak sebab 1 perkara yg agak lucu laa td .. HAHA ! serious , comel gler ! HEHE

hehe , nak tau x ape yg F.U.N.N.Y sgt tu ?

nak tau kne laa teruskan pembacaan anda ye ! 

okie okiee , camniii ! around 20-30 minutes ago , ade laa sowang mamat ney add aku kt fb , then dye post kat wall aku , say for approval .. then , aku ok jelaa kan , da owg ckp thanks , konon nye aku nak laa balas welcome , no biggie .. HAHA , then aku teruskan baca ape yg dye post lagi , OMG , ade ke patut dye add aku sebab dye ingat aku aweks kawan dye ! huiiii , hello incik , sgt funny ok .. saya memang da in relationship da pown , dengan incik HATI sy ye .. HARAP MAKLUM ! noktah ! 
HAHAHA

kelakar kan kan kan ? ? ?

HIHI , kepada incik HATI sy , jgn jeles yeee , ini semua salah paham .. smpai mati sy cinta awak sorang je ! FULLSTOP !  : )

full of love ,
<wannyhunny>

BEST tak ? kalau best , LIKE jewppp . HEHE . :)

hollA ! ;)
BEST tak ? kalau best , LIKE jewppp . HEHE . :)

hye sume !
BEST tak ? kalau best , LIKE jewppp . HEHE . :)

Wednesday, June 1, 2011

hye semua !

I'm here to say good night to you ! 
HEHE

a cute bear , *LOVE*


okiee , i got to go ,  
malam semua  ! 
: )

wannysygawak ! : )




BEST tak ? kalau best , LIKE jewppp . HEHE . :)